Vinçder Bülten'de Yayınlanan Makale



Vinçder Bülten Farkıyla Kiralık Vinç İhtiyacının İlk Çıkış Noktasını Değerlendirdik…

Diyarbakır Özen Vinç’ten Cihan Karabulut yazdı…

Roma ,Bizans ve Osmanlı İmparatorluğunun Sicilya üzerinden Doğu Akdeniz limanlarını aşarak Anadolu ,Yakındoğu ve Mezopotamya’yı hakimiyetine alması, asırlar boyu tartışmasız olarak mimariye yansımıştır. Özellikle Roma İmparatorluğunda devrim niteliğinde olan opus ceamentium’un (Roma Harcı) icadı mimaride sınır sorunlarını ortadan kaldırmış ve yüksek yapıların inşasında çok önemli kolaylıklar sağlamıştır. Zamanla betona dönüşen bu harç sanayi devriminde temelleri atılan endüstrisel makinelerin icadını beraberinde getirmiş ve Putzmeister, Dipl. – Ing Karl Schlecht tarafından KS-Makine adı ile sıva makineleri üretilmeye başlanmıştır ki : Bu makineler günümüzdeki beton pompalarının ilk aksamı oluşturmaktadır (1958). 1972 yılında Aichtal’da bulunan, şu anda üretimin yapıldığı fabrikanın faaliyete geçmesi ve 1000. beton pompasının satışıyla ; Elephant tüplü pompaların ilk serisinin üretimi ve Dünya çapında patentinin alınması betonun artık yüksek yerlere nasıl nakledilebileceği sorusunu ortadan kaldırarak mimaride yeni bir dönem başlatmıştır. Tabi birbirini izleyen pompa icatları ilk etapta yakın iş conceptlerinde kullanılmaya başlanmıştır. 1947 yılında hidrolik, pompa ve demirin yarı mekanik sistemle birleştirilmesiyle ortaya çıkan Dünyanın ilk hidrolikli teleskopik vincini  Hıab üretmiştir. Vince olan talebin tavan yapması kuşkusuz Libherr,Grove, Demag, Coles,Cat gibi markaları hidroliğe yöneltmiş seri üretim ve rekabet geçiş sürecini hızlandırmıştır. Bu dönemin ürünü kiralık vinç sektörünün global capitalizm literatüründe ‘’vinç alan hizmeti’’ olarak yerini almıştır.

Dünyada bu gelişmeler yaşanırken ,savaştan çıkan Türkiye uluslar arası psikosopolitik konularla meşguliyetini arttırmış, kalkınma hamlelerinde maalesef gecikmişti. Koşulların zorluğuna rağmen yeniden inşa sürecinde yurt dışından vinçler, ve diğer iş makineleri ithal edilmiş, barajlar,enerji santralleri, gökdelenlerin yapımı ve petrol arama faaliyetleri hızlandırılmıştır.  Türkiye’deki yer altı kaynakları , arama ve üretimde sağlanan kolaylıklar 1970’li yıllarda yerli ve yabancı firmaların (Tpao,Shell,Alaaddin Middle East v.b) Güneydoğu Anadolu bölgesine yönelmesine neden olmuştur. Şu an Diyarbakır’da kiralık vinç sektörünün lideri konumunda olan firmamızın asıl temel harcının döküldüğü zaman tam olarak bu noktaya denk gelmektedir.

1990’lara gelindiğinde artık bölgede kiralık vinç talebi elzem duruma gelmiş,bu anlayışla makine parkını genişletmeye başlayan Özen Vinç müşteri ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak için yol yardım, sepetli vinç, mobil vinç, hiab , platform kiralama yöntemlerini ilk olarak genelde Güneydoğu Anadolu bölgesi merkezi olarak Diyarbakır’da yerel globalizme sunmuştur. Bugün parkında 30 un üzerinde makine bulunduran firmamız;  vinç, sepetli vinç, kırmalı kamyon üstü vinç, manlift platform ,mobil vinç kiralama yöntemlerinde kurumsal olarak çalışmakta ve iş ustalık teknik bilgi ister felsefesiyle yoluna devam etmektedir.

Referanslarımızdan aldığımız gücü siz değerli çözüm ortaklarımızla paylaşmaktan onur duyarız…