DİYARBAKIR KİRALIK VİNÇ SEKTÖRÜNDEN VİNCİN TARİHÇESİNE KISA BİR BAKIŞ



Vinç, büyük işlik alıcılarının her çeşit devinimini kolaylıkla yapmasını sağlayan tekerlekli, özel yapıda kullanılan donatım olarak makina terminolojisinde yerini almıştır.

İlk tasarımı Romalı mimar Vitrivius'un  MÖ 10. yıllarında yazdığı bir kitapta görülmüştür. Bu vinç tepesinde makara bulunan ve halatlarla sabitlenen bir direkten oluşuyordu. Makaradan geçen başka bir halat yüklere bağlanıyor ve kölelerin çevirdiği ayak değirmeniyle kaldırılıyordu.

Daha sonra 15. yüzyılda İtalya'da palangalı vinç adı verilen daha kullanışlı bir vinç tasarlandı. Buhar gücüyle çalışan ilk vinci ise 19. yüzyılda İskoçyalı John Rennie yapmıştır.

İskoçyalı inşaat mühendisi John Rennie 12 yaşında pamuk fabrikaları ile su değirmenlerine dişli ve malzeme yapmaya başladı. Edinburgh Üniversitesinde okuduktan sonra 1791’de Londra’da bir inşaat bürosu kurdu. Thames Nehri üzerindeki Waterloo, New London ve Southwark Köprüleriyle tanınan John Rennie günümüzde dünya vinç sektörünün duayenlerinden kabul edilmektedir.

Vinç denen makineler, yükleri kaldırıp bir başka yere aktarmaya yarar. Basit kollu vinçler, bumba denen uzun ve eğik bir vinç kolu ile bu kolu taşıyan ve seren denen bir direk ya da kuleden oluşur. Serenin ve vinç kolunun tepesinden bir gergi geçer; gerginin uzunluğu değiştirilebilir ve böylece serene farklı uzaklıklardaki yükler kaldırılabilir. Yükün kaldırılması, makaralar üzerinden dolanan tel halatın bir tambura sarılmasıyla sağlanır. Gelişen teknolojinin insan ihtiyaçlarının değişmesinde önemli rol üstlenmesiyle vinç’te ana formu aynı kalarak türevlenmeye gitmiştir. Mobil vinçler bu türevlenmenmenin sonuçlarından birisidir.

Bu makineler  kablo kontrollü vinç gezginleri veya kauçuk yorgun taşıyıcılar üzerine monte edilmiştir.Hidrolikle çalışan kamyon tipi vinçli taşıyıcılar veya kendinden tahrikli modeller olarak da monte edilmiştir.Mobil vinç  kolayca bir yükü başka bir yere nakletmek, sabit kurulumu ortadan kaldırmak, montaj ve de montaj gerektiren çalışmaların hızlıca sona ermesi ve farklı yük ve kargo tiplerinin azami sürede yerine yerleştirilmesi için tasarlanmıştır.

 

Diyarbakır'da vinç kiralama sektörünün mihenk taşı olan olan Diyarbakır Özen Vinç, vincin üretim ve gelişim sürecinden günümüze bu bilinçle üstlendiği iş sorumluluklarının gereğini yerine getirmekte, bu felsefeyle kiralık vinç sektörünün bugünü ve  gelecekteki parlayan yıldızı olmaya devam etmektedir.  

Diyarbakır Özen Vinç-  

Editör: Cihan Karabulut