KİRALIK VİNÇ VE DİYARBAKIR



Daha önceki yazılarımızda kiralık vinç, vincin tarihçesi, Diyarbakırda kiralık vincin kültürel mirasla olan etkileşimi , Diyarbakırda kiralık vinç ve ekonomi gündemi, kiralık vinçte bulunması gereken özelliklerle ilgili yazılarımızı değerli okuyucularımızla paylaşmıştık.

Global ekonomonin M.Ö 16 yüzyılda Hititler tarafından temelinin atıldığını arkeolojik belgeler ışığında söylemek mümkündür. Aynı kara parçasında bulunan Diyarbakır’da da bu dönemden itibaren kiralık vinç sektörünün doğduğunu söylemek yerinde olacaktır.

Türkiye’nin en kalabalık on ikinci şehri olan Diyarbakır: iki milyonluk nufusu ve 9000 yıllık geçmişiyle güneydoğu anadolu bölgesinin orta kısmında mezopotamyanın kuzeyinde yer almaktadır. Jeopolitik konumundan dolayı tarih boyunca ticaret merkezi olma konumunu koruyan Diyarbakır savaşlara doğal tahribatlara uğramış  yıkılmadan günümüze ekonomi, kültür, sanat, edebiyatıyla gelmeyi başarmıştır.

 

Yaşanması zor iklim ve coğrafyaya rağmen ticari hayatına devam eden Diyarbakırda savunma kaleleri yapılmış, insan güvenliği zamanın muktedirleri tarafından ön plana çıkarılmıştır. Sürecin günümüze gelmesinde önemli rolü olan makaralı vinç de, bu gün ülkemize kültürel miras bırakmıştır.

Cumhuriyet’in kurulmasıyla beraber 2 Eylül 1993’te çıkarılan 504 sayılı kanun hükmünde kararname ile Diyarbakır büyükşehir statüsünü kazanmış, bu dönemle beraber moturlu taşıtların, kara yollarının gelişim göstermesi doğal olarak paralellik kazanmıştır. Yaşanan bu gelişmeler küçük sanayi sitesinin kurulmasına; teknik, mekanik ,motor, kaporta alanlarında kalifiye elamanlar yetişmesine olumlu yönde katkı sunmuştur.

Yine bu zaman diliminde torna tezgahları ve inşaatta beton kullanımı, oto kurtarma araçları ve kiralık vinç ihtiyacının doğmasına neden olmuştur. İşte bu noktadan itibaren Diyarbakır Özen Vinç kiralık vinç sektöründe alt yapısını hazırlamaya başlamıştır. 1995 yılının ilk çeyreğinde kiralık vinç sektörünün sahnesinde yerini alan Diyarbakır Özen Vinç son 20 yılı başarılı bir şekilde insan ve kalite odağından vazgeçmeden günümüze getirmiştir.

Konya merkezli vinç imalatı yapan firmaların son yirmi yılda üretimlerini katlamaları (Firma sayısındaki çoğalma) kiralık vinç piyasasında ,işle içleşmeyen insanları vinç sahibi olmaya yöneltmiş, bunun sonucunda global iç ekonominin bu piyasada tıkanması bir tarafa çok feci şekilde iş kazaları da yaşanmış ve bu bedel insan canıyla ödenmiştir.

 Bu sorunsalların iç dünyasında yer edinmemek için firmamız düzenli olarak iş güvenliği eğitimini uzman destekleriyle perçimlemiş, iş görmeyen bakımsız vinçleri makina parkına dahil etmemiştir.

Editör : Cihan Karabulut